Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Μικρόκοσμος



Τι είναι ο μικρόκοσμος;
     Μικρόκοσμος, είναι ο κλάδος της φυσικής που μελετά τη δομή της ύλης στο μικρότερο δυνατόν επίπεδο. Λόγω της μεγάλης προόδου της τεχνολογίας και της επιστήμης σήμερα γνωρίζουμε την ύπαρξη μικρών σωματιδίων τα οποία θεωρούνται ως τα δομικά στοιχεία της ύλης. Η πλήρης γνώση σχετικά με των μικρόκοσμο και η εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα είναι ένας από τους στόχους του μέλλοντος για την ανθρωπότητα. 
             
            Πόσα ξέρουμε για τον μικρόκοσμο;
   Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε τα άτομα, τα οποία  αποτελούνται από τα:

  1. Πρωτόνια είναι αδρόνια και έχουν βαρυονικό αριθμό 1 με σπιν 1/2 επίσης κατατάσσονται και στα φερμιόνια. Το πρωτόνιο αποτελείται από τρία κουάρκ (2 up και 1 down) τα οποία συνδέονται με ισχυρή αλληλεπίδραση του πυρήνα που είναι υπεύθυνη για τις δυνάμεις συγκράτησης των πρωτονίων και των νετρονίων. Το πρωτόνιο έχει θετικό φορτίο.
  2. Νετρόνια δεν έχει φορτίο και είναι λίγο μεγαλύτερο από πρωτόνιο. Είναι φερμιόνιο και αποτελείται από τρία κουάρκ (2 down και 1 up). Είναι επίσης βαρυόνιο.
  3. Ηλεκτρόνια είναι λεπτόνιο και έχει μάζα 1836 φορές μικρότερη του πρωτονίου και 1838 φορές μικρότερη του νετρονίου. Έχει αρνητικό φορτίο και σπιν 1/2.               
   Ωστόσο στοιχειώδη σωματίδια θεωρούνται τα κουάρκ από τα οποία αποτελούνται τα πρωτόνια και τα νετρόνια.


            Υπάρχουν σωματίδια μικρότερα από τα κουάρκ;
Η ερώτηση απασχολεί ειδικότερα τους επιστήμονες οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να δώσουν ακόμη απάντηση στο ερώτημα.  
Στα επόμενα χρόνια ίσως με την εξέλιξη αρκετά της τεχνολογίας
το ζήτημα λήθη. Αν όμως τα κουάρκ δεν είναι τα στοιχειώδη σωματίδια τότε ποια είναι αυτά και πόσο πιο μικρά είναι. Ίσως η απάντηση απασχολεί αιώνια τους ανθρώπους 


Πηγές:


  http://lh5.ggpht.com/_bRtUFW7SKvY/SYFNzbzGT5I/AAAAAAAAAaI/4bP78zgmNjU/image9.png          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ να ακούσω της κριτικές σας.